Nina Jentoft

Vinglepartiet Høyre

Du bør ha dårlig hukommelse hvis du skal leve godt med Høyre. For hva vil Høyre i sykehjemspolitikken? Vi aner ikke. Gjør du?

Slik vingler Høyre:

  1. Høyre gikk til valg på å bygge ett nytt sykehjem. Etter å ha støttet et helsehus på Saltrød over flere bystyrevedtak siden 2019, gikk de vekk fra det (Vingel 1). Nå ønsket Høyre en privat tomt, gjerne i sentrum. Det ville gå raskere og bli billigere, mente Høyre. De om det. Vi vet bedre om kostnadene knyttet til OPS-prosjekter. Det er etter hvert godt dokumentert at det blir dyrere. Høyrestyrte Kristiansand forsøkte dette på skole og det gav over 40 mill. kroner i økte utgifter over 10 år.
  2. I Høyres budsjett- og handlingsplan for 2024-2027 er sykehjemmet tatt bort (Vingel 2). De brøt altså sitt valgløfte to måneder etter valget.
  3. De vil nå bygge ekstra sykehjemsplasser ved eksisterende bygg. Det ble senest målbært av Høyres gruppeleder Haagen Poppe i formannskapet forrige torsdag. Like fullt hadde Høyres vararepresentant til bystyre Amalie Kollstrand tidligere gått ut i Agderposten og sagt at Høyre er for å etablere flere sykehjemsplasser. Hun nevner påbygg på eksisterende institusjoner som Høyres løsning. Men vi vet at med den sum Høyre setter av til rehabilitering og utbygging av eksisterende bygg, vil det gi en nedgang i antall sykehjemsplasser når vi samtidig vet at enkelte av våre eldste bygg trenger et skikkelig ansiktsløft om de skal ivareta de krav som settes fra statlige myndigheter. Altså vil Høyres strategi gi færre, ikke flere sykehjemsplasser over tid (Vingel 3).

Ap gikk til valg på å bygge nytt helsehus. Det skal stå ferdig i 2027. I flertallets (Ap, SV, Sp, Hp, V) politiske samarbeidsplattform er det en av de viktigste sakene. I tillegg vil vi opprettholde og gjøre mulige mindre utvidelser ved noen av våre etablerte sykehjem om det er gjennomførbart og innenfor en akseptabel kostnadsramme. Vi vil gjøre begge deler. Høyre har på sin side ikke stått ved sitt valgløfte og har ingen strategi for flere sykehjemsplasser som de hevder.

Flertallet (Ap, SV, Sp, Hp og V) vil videreutvikle Solhaug. Vi har vedtatt stopping av nedleggelse av rom på Solhaug før tilsvarende plasser er klare. Det var Ap og flertallspartiene som foreslo en alternativ fremtidig bruk av Solhaug i eldreomsorgen, som å etablere omsorgsleiligheter i alle etasjene av Solhaug. Det er ikke et forslag som kom fra kommunedirektøren som Agderpostens redaktør synes å mene. Flertallspartiene vil også gå enda lengre og videreutvikle tilbudet på kort sikt. Solhaug beholdes i kommunal eldreomsorg, bygget ivaretas og antall sykehjemsplasser beholdes. På noe sikt vil køen til omsorgsleiligheter, som i dag er på rundt 40, reduseres.

Hva hadde skjedd om Høyre fikk det som de ville? Da ville vi fått færre sykehjemsplasser.

Nina Jentoft, Gruppeleder Ap, Arendal bystyre