Nina fra glassheisen

Et ansvarlig budsjett i en krevende omstillingstid

Arbeiderpartiet og resten av posisjonen i Arendal bystyre vil i sitt budsjettforslag som nå er vedtatt bidra til en nødvendig omstilling i Arendal. Dette er krevende å få til i en kommune med svært stramme økonomiske rammer. Når vi og vet at Arendal har spesielle levekårsutfordringer, må vi neste år være svært nøye med pengebruken. Men samtidig skal vi levere lovpålagte oppgaver og tjenester i en dyrtid.

Styrker budsjettet med 40 millioner 

Kommunens budsjett for neste år har en ramme på ca 3.5 milliarder kroner. I vårt budsjettforslag flytter vi på drøye to prosent av dette. Det betyr at det aller meste ligger fast i budsjettet for neste år slik som lønninger til de ansatte, vi skal ikke si opp folk. Likevel betyr de to prosentene viktige endringer for de det berører, innbyggere som ansatte. 

Mer til helse og omsorg – og skole 

I vårt budsjettforslag øker vi inntektene med 40 millioner, blant annet gjennom å øke skatteanslaget og utbytte fra Å Energi. Mesteparten av dette går med til å ta bort den foreslåtte økningen i eiendomsskatten. I tillegg styrker vi helse- og omsorgssektoren med 30 millioner og driften ved skolene med 10 millioner. Vi er opptatt av at vi også neste år skal kunne levere gode tjenester til innbyggerne, selv i en krevende tid. Derfor skjermer vi bemanningen innen primærtjenestene og vi prioriteter de svakeste gruppene, de som trenger oss mest. Derfor legger vi inn noe mer penger for å få til dette. Vi er også enig i at det er behov for å kutte kostnader innen områder som krever omstilling. Men til forskjell fra kommunedirektøren, ser vi behovet for å legge noe penger tilbake til de ulike tjenestene – blant annet for å styrke grunnbemanningen. Ikke fordi vi er imot omstilling, men fordi vi vil sørge for at vi har med oss de ansatte i en ansvarlig omstilling. Derfor vil vi og trenge mer tid til å etterkomme de økonomiske handlingsreglene. 

Vil bygge opp under veksten som kommer 

Arendal er en vekstkommune. Det vil bla kreve økonomiske muskler for å få fart på boligmarkedet. I budsjettforslaget fra kommunedirektøren legges det opp til styrking av kommunens avdelinger for plan og strategi samt næring. Vi støtter dette, men vi mener det er nødvendig å gjøre mer: Derfor reverserer vi et foreslått kutt for Arendal Eiendom fordi vi ønsker høyere tempo i investeringene, og Arendal Eiendom er vårt verktøy for å kunne å til dette. 

Mer fart i boligbyggingen 

I budsjettforslaget fra posisjonen som nå er vedtatt er det en tydelig satsing på økt boligbygging: Det kommunale boligfeltet Marisberg på Tromøya skal bygges videre ut. De nye kommunale feltene Dyvikheia og Mørfjær i Arendal øst skal og igangsettes. Vi vil at Arendal Eiendom skal kunne samarbeide med private utbyggere ved at de går inn for å eie/leie et visst antall boliger eller stille garantier slik at det blir økonomisk forsvarlig for utbyggere å komme i gang med boligbygging.

Nødvendige investeringer: Helsehus og bofellesskap 

Vi står foran viktige oppgaver som vi mener må realiseres i den kommende 4-års periode: Det planlagte Helsehuset skal bygges i perioden og i kommunal regi og ikke av private slik Høyre foreslår. De fire planlagte bofellesskapene vil vi og bygge i kommunal regi kommende periode. Alle andre investeringer skyves ut i tid. 

Styrker kampen mot fattigdom 

I budsjettforslaget fra posisjonen i bystyret blir det satt av mer penger til ulike fattigdomstiltak. Sosialhjelpen økes og det settes av flere tiltak rettet inn mot de svakeste. I tillegg øker vi kulturstøtten til barn og unge og til en rekke lag og foreninger. Med dette budsjettforslaget viser vi i posisjonen at vi er økonomisk ansvarlige, vi rokker kun ved en liten andel – vel to prosent av et budsjett på 3.5 milliard. Dette gjør at vi kan få i stand en forsvarlig omstilling av kommunen.

Kommunedirektøren er svært konservativ i sine inntektsanslag, vi mener det er god grunn til å være noe mer optimistiske. I de siste åtte årene vi har styrt kommunen har vi bygd opp et fond på 266 millioner kr. Når vi nå bruker 22 millioner av dette fondet, så mener vi det kan forsvares. For allerede i 2025 vil vi få et positivt resultat i kommunen. I 2026 og 2027 vil vi og bruke noe av fondet til investeringer, men det er langt frem. Samtidig vil det nye inntektssystemet til kommunene som kommer i 2025 kunne bidra positivt til kommunens økonomi. Dette vil kunne gi oss økt handlingsrom.

Nina Jentoft Gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret